Birma (Helig Birma)

Foto ©: isselee 123RF Stock Photo

Namnet Helig Birma kommer från den legend som skapades om hur rasen uppstod i ett asiatiskt tempel. Översteprästen dog helgades hans favoritkatt åt gudinnan som i sin tur gav rasen dess färgteckning och blå ögon. Förvandlingen skedde med alla templets katter som fick guldfärgade reflexer i deras snövita pälsar, deras tassar var vitbehandskade och deras topasögon blev blå som safirer. I folkmun kallas Helig Birma oftast bara för Birma.

Dessa katter är mycket populära för sin söta disposition och lugna personligheter, en vänlig och tystlåten ras även om den gärna ”pratar” lite tyst och är bestämd och vet oftast vad den vill. Om du som ägare svarar katten kommer den med tiden att prata mer med dig men om du bara föredrar stillhet och tystnad och endast spinnande som sällskapsljud, kommer utebliven respons att avhålla katten från att bli pratsam.

Den är perfekt som innekatt och Birman passar bra att ha i en lägenhet. Men till skillnad från huskatten tycker inte birman om ensamhet, utan kräver ditt eller någon annans sällskap. Så är du borta mycket ska du inte välja en Birma om du inte är beredd att ha fler än en. Man säger ofta att katter inte är flockdjur men det stämmer inte på Birman där du, andra i familjen och/eller hunden tillhör flocken.

Den silkiga pälsen är mycket lättskött och kräver lite pälsvård.

Birman är beskrivs generellt som en ”Lagom” katt. Den har ett lagom lugnt sätt, lagom lekfull, är lagom stor, lagom livlig, och med lagom päls och pälsvård. Men Birman är allt annat än lagom när det gäller att vara social de vill vara med och gör det du gör hela tiden. Flyttar du dig från ett rum till ett annat kan du vara säker på att Birman följer dig.

Helig birma älskar att leka och älskar att utforska. De älskar att leka med leksaker, vilket kan hålla katterna roade timmar. Till skillnad från många andra kattraser är de extra lätta att lära små trix, som exempelvis sitt, ”hopp upp” eller varför inte en form av ”apport”, likt det hundar älskar. Det är också praktiskt att lära dem att t.ex. inte kliva över tröskeln till trapphus om du bor i lägenhet.

Rasen föredrar att hålla sig på lägre ytor ner mot golvet, istället för det många andra kattraser föredrar och älskar; att klättra uppåt. Men finns det en smidig väg upp i ett katträd ligger Birmor gärna där och spanar ibland också.

Rasen älskar sina människor och är mycket tillgiven, kelig och vill helst vara nära. Många men inte alla blir gärna så kallade ”pensionärskatter” då de väljer att ligga på sina människor om inte i knät så vill de i alla fall ha kroppskontakt. Det är inte bara kattens egna människor som får kärlek då rasen är väldigt människokär och nyfiken och möter gärna gästerna i dörren när det ringer på. Den är tystlåten men ”pratar” gärna lite lätt.

Birma sägs vara den felande länken mellan katt och hund.

Utseende


Ideal Birman är en medelstor semilånghårig katt, kraftig och rubust byggd katt med runt svagt hjärtformat ansikte och en romersk mediumlång nos som, när den ses i profil, börjar byta riktning vid pannan och som sedan går upp som en liten kulle för att sen gå ner mot slutet av nosen. Tillsammans resulterar i ett tilltalande uttryck. Birman ska ge ett sött uttryck. Profilen ska vara ”mjuk”. Öronen är mediumstora och är nästan lika breda vid basen som de är höga och de sitter brett isär. Ögonen medelsora och relativt runda med en fantastiskt klart blå färg; även de sitter brett isär. Birman har en medellång mjuk, silkeslen och frodig päls med lite underull; De har en längre krage runt halsen och en fluffig svans. Pälsens tjocklek skiftar även med säsong. Deras silkiga päls är ljus i färgen med en lätt gyllene nyans. De kanske mest kännetecknande är deras fyra vita handskar samt att de ska ha jämna fina kilar som går upp på baktassatna. Pälsen tovar inte, och de kräver därför minimalt med hårvård, det räcker generellt med att man kammar den någon gång i veckan. Svansen är varken lång eller kort, utan i balans med kroppen. Svanslängden kan man kontrollera genom att försiktigt hålla svansen längs ryggen så att den når skulderbladen. Svansen ska med andra ord vara medium lång och plymig. Birman har en himalayatecknad kropp det vill säga: det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en och samma mörkare färg jämfört med, detta kallas maskfärg. Oavsett maskfärg så ska kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen. Benen ska vara muskulösa och i god proportion till kroppen.

Päls

Birman har en medellång mjuk, silkeslen och frodig päls med lite underull; De har en längre krage runt halsen och en fluffig svans. Pälsens tjocklek skiftar även med säsong. Pälsen tovar inte, och de kräver därför minimalt med hårvård, det räcker generellt med att man kammar den någon gång i veckan.[masterslider id=”5″]

Naken – Ingen päls
Korthårig päls
Semi långhårig päls
Långhårig päls

Ögon

Birman ska ha livfulla ovala ögon möjligen en aning åt det runda hållet som sitter brett isär och de ska vara blå i färgen.

Mandelformade
Ovala
Runda
Citronformade
Beslöjade
Tårfomade

Färgteckning


 

Maskad

 
Birman har en himalayatecknad kropp det vill säga: det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en och samma mörkare färg jämfört med, detta kallas maskfärg. Oavsett maskfärg så ska kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen.

 
 

Huvudform

Birman ska ha er runt svagt hjärtformat ansikte någonstans mellan Medium och Semi-cobby. Den ska ha en romersk mediumlång nos så kallat stop, som när den ses i profil, börjar byta riktning vid pannan och som sedan går upp som en liten kulle för att sen gå ner mot slutet av nosen.
 

Orientaliskt

Semi-orientaliskt
Medium-Oval/Triangel
Semi-cobby/kompakt/knubbigt
Cobby/Kompakt/Knubbigt

 

Udda fakta


Birmahostningen

 
Birmakatten har ett unikt ljud för sig. det låter helt enkelt som om dom hostar. Det är inte bara 1 veterinär som trott att katten är sjuk. Detta fenomen uppträder när katten på något sätt är upprörd och låter.

 


Historia


Birmans ursprung var inte solklar till inte allt för länge sedan men i dag vet man hur birman skapades i början av 1900-talet genom selektiv avel av siameser och colourpointperser med vita tassar. I de blandkullar som föddes så räknades de med vita tassar som birmor, medan de med helt bruna tassar räknades som perser. I samma veva som man skapade rasen uppfann man legenden för att sprida medvetenhet om rasen och för att ge den ett exklusivt rykte. Helig birma har varit godkänd som ras is Sverige sedan bildandet av den första kattklubben 1946 men det dröjde till 1968 innan den första registrerades i SVERAK.



Inte en Birma (Helig Birma)

Alla med en Birma i familjen har nog fått rätta någon som tagit fel på en Birma och andra raser, antingen med snarlika namn eller utseende.

Balines: En långhårig variant av kattrasen siames. – Påminner därför utseendemässigt om Birman
Burma: En asiatisk raskatt. Det särskilda kännetecknet för burman är att den har en gen, som förändrar pälsens färgpigment, så att färgen blir ljusare. Ofta enfärgad med gula ögon. Den ursprungliga färgen på burma är brun, som genetiskt egentligen är svart. – Påminner endast om Birman till namnet.
Ragdoll: En stor semilånghårig ras som delar teckning med Birman (Har dock vit haka och kan även ha bläs i ansiktet). Finns även i två andra färgkombinationer med helfärgade tassar eller så kallad Bi-color där de har ett vitt upp och nedvänt T som saknar pigment. Det ger en vit nosrygg som sedan sprider sig i sidled under ögonen och nedåt. – Påminner därför utseendemässigt om Birman
Colourpoint perser: En långhårig katt som delar Birmans himalayateckning men saknar Birmans vita tassar den har även blå ögon. – Påminner därför utseendemässigt om Birman
Siames: En korthårig katt som delar Birmans himalayateckning men saknar Birmans vita tassar den har även blå ögon, den är slankare än Birman och har ett helt annat temperament. – Påminner därför utseendemässigt om Birman


© Kattifnattarna.se. Referera gärna till den här artikeln och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten och absolut inte illustrationerna som jag spenderat mycket tid att skapa. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Kattifnattarna.se när du saxat ur texten och helst länka direkt till denna artikel.