Ragdoll

Foto ©: isselee 123RF Stock Photo

Namnet Ragdoll kommer från Engelskan och betyder trasdocka. Det i sin tur kommer från att katten är känd för att slappna av i alla muskler när de plockas upp och då hänger som en trasdocka : Katter från den ursprungliga aveln hade denna egenskap, men inte alla Ragdoll katter har behållit just detta. Den har heller inget emot att bli buren.

Den är perfekt som innekatt och många hävdar att deras naiva och godtrogna sätt gör den direkt olämpliga som utekatt och ser omvärlden som mycket farligt för dem eftersom de är i allmänhet orädda för människor och fordon. Om du vill att de ska få njuta av naturen, gör detta på ett kontrollerat sätt: i en kattgård eller gå ut med den i en sele.

Ragdollen är en ganska klumpig katt och landar till skillnad från de flesta andra katter inte på fötterna om den faller. Klumpigheten kan vara en orsak till att den är en golvkatt som helst inte hoppar så högt och håller sig på marken, men Ragdollen ligger gärna högt upp t.ex. i ett katträd om det bara finns en tillräckligt enkel väg upp.

Rasen beskrivs alltid som en lugn och lättjefylld katt som njuter av livet och ogärna motionerar mer än nödvändigt, men för den skull inte är en tråkig katt. De flesta ragdollkatter uppskattar lek och bus lika mycket som andra katter men de är kanske inte lika uthålliga.

Ragdollen är en social och sällskapsjuk katt som alltid vill vara med och ”hjälpa till” både med matlagning, titta på TV, bada, plantera blommor eller städa. Går du från ett rum till ett annat kan du räkna med att din Ragdoll alltid finns i närheten för att hålla koll på dig. Däremot är ragdollen oftast ingen knäkatt, utan ligger hellre bredvid i närheten.
Rasen är väldigt människokär och nyfiken och möter gärna gästerna i dörren när det ringer på.

Rasen är ofta väldigt matglad och äter gärna sin egen mat och din.

”Raggisen” sover gärna på rygg med benen spretandes åt alla håll vilket Ragdoll ägare ofta referera till som Raggis-stil. Gångstilen är säregen för den går inte så smäckert som andra katter. Den har istället en vaggande gångstil vilken kan bero på att den går brett isär med bakbenen.

Den är i regel en mycket lätthanterlig och medgörlig katt, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.

Ragdollen jämförs ofta med hunden på grund av sitt temperament.

 

Utseende


Den idealiska ragdollen skall ge ett intryck av en fluffig stor, bastant, kraftfull & imponerande katt med med lång muskulös kropp, kraftig nacke och brett bröst Den har medelhöga muskulösa ben med kraftig benstomme och stora runda tassar med tofsar, bakbenen är längre än frambenen. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen. Katten ska som sin helhet ge ett rektangulärt intryck. Svansen är lång och buskig och minst nå till skulderbladen men kan gärna vara längre, lätt avsmalnade mot toppen. Huvudet är brett och mjukt triangelformat med en platt yta upptill, mellan öronen, med en rundad panna med välutvecklade runda kinder och en rak nos av medellängd med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Ragdollen ska ha kraftig haka som är tydligt markerad medett  jämnt bett. De stora ögonen är ovala till formen samt är placerade brett isär. Öronen är välpälsade, lätt framåtlutande och medelstora med rundade toppar även de ska sitta brett isär. Pälsen, som är tät, medellång till lång och silkig och ska kännas sval vid beröring. Den ligger tätt mot kroppen och ”skiktar” sig något när katten rör sig, den är längre på mage, bröst och hals samt på bakbenen så kallad krage och byxor, men det skiftar beroende på säsong. Färgmässigt är det en himalayateckand eller så kallad maskad ras. Däremot är det en av ett fåtal raser där vitt (Bi-color & bläs) är godkänt i kombination med maskfärgen. Viktmässigt skiljer sig honor och hanar då hanarna oftast är större än honorna. Ragdoll utvecklas relativt långsamt så kattens färger är full utvecklade först runt två års ålder och den växer i storlek fram till fyra år ålder. Fullvuxna katter verkar något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga.

Päls

Pälsen, som är tät, medellång till lång och silkig och ska kännas sval vid beröring. Den ligger tätt mot kroppen och ”skiktar” sig något när katten rör sig, den är längre på mage, bröst och hals samt på bakbenen så kallad krage och byxor, men det skiftar beroende på säsong.

[masterslider id=”3″]

Naken – Ingen päls
Korthårig päls
Semi långhårig päls
Långhårig päls

Ögon

Ragdollen ska ha livfulla stora ovala ögon som sitter brett isär och de ska vara blå i färgen.

Mandelformade
Ovala
Runda
Citronformade
Beslöjade
Tårfomade

Teckningsvarianter

Färgmässigt är Ragdoll en himalayateckand eller så kallad maskad ras. Med tre olika färgkombinationer.Ragdoll har en dominerande gen för vita fläckar som skapat tre huvudmönster: colorpoint/pointed, mitted, vilket är ett colorpoint-mönster med vita tassar och haka, de vita tassarna kallas på engelska för ”mits” därav namnet Mitted och bi-color som har större vita markeringar på tassar och i ansiktet . Colorpoint mönstret kan också ha ett tabby mönster och colorpoint päls kan också visa tabby markeringar, som då kallas lynx färger. Dessutom är Ragdoll en av ett fåtal raser där vit bläs är godkänd i kombination med maskfärgen.


 

Bi-color

 
I maskfärgen ska katten ha en bläs i form av ett omvänt ”V”. Bröst, mage och helst hela benen ska vara vita. Vita fläckar på ryggen kan förekomma. Den andra färgen förutom vit kan vara solid eller tabby.Nosen ska vara rosa

 


 

Mitted

 
Tassar fram och bak är vita. På bakbenen ska det vita nå upp över hasen. Hakan ska vara vit, och det ska löpa en vit strimma från haka, via bröst och buk, bak till genitalierna. En mindre vit bläs får förekomma. Det är alltså en variation av colorpoint-pälsen, men lägger till en vit haka i de mörka extremiteterna, plus vita ”strumpor” på frambenen och vita ”stövlar” på bakbenen.Nosen ska vara färgad.

 


 

Pointed

 
Enbart maskad utan vitfläck. Katten har mörkare färg på öron, tassar, ben och svans samt i ansiktet. Detta mönster skapas av ett temperaturkänsligt pigment i pälsen: extremiteterna, som tassar, öron och svans, har en något lägre temperatur än resten av kroppen och blir därmed en mörkare nyans. Nosen ska vara färgad.

 

Bonusfakta -färgteckning


 

Bläs

 
Vissa Ragdolls med färgkombinationen pointed har en vit fläck eller linje på pannan: det här kallas för en bläs.

 

 

Huvudform

Huvudet är brett och mjukt triangelformat någonstans mellan Medium och Semi-cobby, pälsen gör även att det ser bredare ut. Det ska ha en platt yta upptill, mellan öronen, med en rundad panna med välutvecklade runda kinder och en rak nos av medellängd med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Ragdollen ska ha kraftig haka som är tydligt markerad med ett jämnt bett.
 

Orientaliskt

Semi-orientaliskt
Medium/Oval-Triangel
Semi-cobby/kompakt/knubbigt
Cobby/Kompakt/Knubbigt

 

Historia


Ragdoll

Udda fakta


© S*RagGorgeous.

Myt

 
På grund av sin tendens att slappna av helt när de plockas upp tror vissa människor att de inte kan känna smärta. Självklart är detta inte sant och de kommer att skrika till lika mycket alla andra katter gör misstag trampar på dess svans! Det är ingen myt jag rekommenderar att ni testar.

Liggstil

 
Raggisar lägger sig ner lite speciellt, de lägger ofta ner axeln först och liksom ramlar ihop.

Lägger sig en Ragdoll på rygg vilket de ofta gör så ligger den gärna med bakbenen brett isär med tassarna pekandes åt sidorna. Ragdollägare refererar ofta till detta som ”ragdoll-stil”.

På bilden ser ni S*RagGorgeous Pot Pourri till vardags kallad Pottan. Skriver redan nu att han är kastrerad.
Vikt: 6,8 kg Brun bicolour, RAG n03
Foto © Caroline Arvidsson, S*RagGorgeous, hon är även Orions uppfödare.

 


Inte en Ragdoll

Alla med en Ragdoll i familjen har nog fått rätta någon som tagit fel på en Ragdoll och andra raser antingen med snarlika namn eller utseende.

Birma: En medelstor semilånghårig ras som delar teckning med Ragdoll (Har dock inte vit haka eller bläs i ansiktet) – Påminner därför utseendemässigt om Ragdoll
Ragamuffin:
En amerikansk raskatt, som härstammar från Ragdoll med andra kattraser inblandade. – Påminner om Ragdoll både till namn och utseende.
Snowshoe:
En korthårig ras som är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg men den ska ha vita framtassar upp till handloven, vita baktassar upp till hasen och gärna vit bläs och haka. – Påminner därför utseendemässigt om Ragdoll
Siames:
En korthårig katt som delar Ragdollens himalayateckning och blå ögon, den är slankare än Ragdollen och har ett helt annat temperament. – Påminner utseendemässigt om Ragdoll
Balines: En långhårig variant av kattrasen siames. – Påminner därför utseendemässigt om Ragdoll
Colourpoint perser:
En långhårig katt som delar Ragdollens himalayateckning och blå ögon. – Påminner därför utseendemässigt om Ragdoll


© Kattifnattarna.se. Referera gärna till den här artikeln och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten och absolut inte illustrationerna som jag spenderat mycket tid att skapa. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Kattifnattarna.se när du saxat ur texten och helst länka direkt till denna artikel.