Birma vs Ragdoll

Vid första anblicken så är Birma och Ragdoll ganska lika. Båda rasarena är semi-långhåriga med lättskött päls som de oftast klarar av att sköta i stort sätt själva, de är maskade katter och inom lagom-kategorin när det gäller aktivitet och stimulansbehov och de är väldigt sociala katter som följer sina människor runt i hemmet. Men det är ju klart att det finns skillnader, annars skulle de ju vara samma ras. Jag har försökt att skriva och illustrera detaljerade beskrivningar av respektive ras på sidorna Birma & Ragdoll.

Men för att göra skillnaderna lite tydligare har jag försökt spalta upp dem bredvid varandra.
(Jag tar gärna emot skillnader som jag missat)

På bilden till höger ser ni Rio(Ragdoll) 6 månader och Plutten(Birma) 6 år.

Birma Ragdoll
Vikt Honorna väger vanligen 3-4 kilogram, medan hanarna blir större med en vikt på 4-6 kilogram. Honorna väger vanligen 4,5-6 kilogram, medan hanarna blir större med en vikt på 7-9 kilogram.
Päls Birman som har underull ser luddigare ut och känns fluffig och varm vid beröring. En ragdoll som ska sakna underull vilket gör att pälsen känns silkig och sval när man klappar den, Ragdollpälsen ligger närmare kroppen och liksom skivar sig när den rör sig.
Färg/Teckning Birman är maskad och har alltid vita tassar, kilar på baktassarna och mörk haka. De får inte ha vitt någon annanstans. Ragdoll finns i 3 olika varianter beroende på vitfläcksgrad eller avsaknad av vitfläck. Ragdoll behöver inte ha vita tassar, men kan ha det. Dom kan också ha vitt på andra delar av kroppen.(Bicolor, Mitted eller Colorpiont). Mitted är mest lik en Birma men har högre vita markeringar och vit haka.
Rörelse Birman rör sig lite förnämt och kultiverat på ett graciöst och elegant sätt. Ragdollen vaggar fram och uppfattas ofta som lite tungfotad, klumpig och en aning ograciös (Detta ska inte uppfattas negativt utan är del av Ragdollens charm)
Kroppsbyggnad Birman är medellängd, kompakt/cobby och rund i kroppen den uppfattas som lite näpen. Ragdoll beskriver man som långsträckt, maffig, bastant, robust och högbent. Framför allt är bakbenen längre.
Nos Birman ska ha så kallad romersk nos även kallad stop Ragdoll har en rak nos
Öron Birmans öron ska vara små med placeringen ”tio i två” Ragdoll öron ska ha placeringen ”tio i två” och vara större och bredare vid basen.
På utställning Det sägs att det inte finns en perfekt Birma då det är en ras som är väldigt specificerad och inga avvikelser tillåts. Visserligen finns det beskrivet hur en Ragdoll ska se ut men det tillåts vita fläckar som inte är beskrivna exakt vart de ska sitta t.ex.

För att anses vara en ny ras ska den godkännas av FIFé (FIFé = Fédération Internationale Féline (FIFe) är ett internationellt raskattsförbund. Det svenska kattförbundet SVERAK är kopplat till FIFe.) den tänkta nya rasen måste visa upp ett visst antal djur från flera olika generationer för en domarnämnd. Rasen måste särskilja sig tydligt från alla andra existerande raser.

© Kattifnattarna.se. Referera gärna till den här artikeln och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten och absolut inte illustrationerna som jag spenderat mycket tid att skapa. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Kattifnattarna.se när du saxat ur texten och helst länka direkt till denna artikel.