Jämför Birma och Ragdoll med andra raser

 
De flesta av Sveriges katter är så kallade huskatter(bondkatter), men det finns även tusentals raskatter. När Sverak (Sveriges raskattklubbars riksförbund) rankar de tio populäraste raserna ser listan ut så här:
 

Sveriges populäraste kattraser 2016

 

Sibirisk katt

1. Ragdoll

2. Main Coon

3. Sibirisk katt

4. Norsk Skogkatt

5. Helig Birma

6. Brittiskt korthår

7. Perser

8. Bengal

9. Devon rex

10. Cornish rex

 

Detta är så klart en sanning med modifikation men generellt kan man kanske beskriva det som så att ju läger päls och kortare kropp ju lugnare blir en raskatt. Katter med mer fart brukar ha kortare päls och längre och smalare kropp. (Att välja en huskatt utifrån de premissena går dock inte lika bra) Självklart är även raskatter individer så var och en kan ha egan personligheter.

Men det betyder att både Birma och Ragdoll är perfekta i landet lagom då de både hamnar mitt i om man skulle mäta deras egenskaper på hur lugna de är på en skala.


Stillsamma och tystlåtna raser – En superlugn katt som inte tar plats


Perser

#7 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016 Den värdiga och tålmodiga Persern är känd för att vara Tystlåten och stillsam. Den är en prydnad i alla hem där den kan njuta av att sitta i ett knä – dess rättmätiga plats – bli klappd och gosad av dem som känner igen dess överlägsna kvaliteter.Snälla och lugna barn kan få kamma håret försiktigt och köra runt den i dockvagn och servera den te på deras fester. Perser är tillgivna men diskriminerande. De reserverar sin uppmärksamhet enbart för familjemedlemmar och eventuellt de få gäster som de känner att de kan lita på.
Höga miljöer är inte Perserstil; De är lugna katter som föredrar ett fridfullt hem där lite förändras från dag till dag. Med stora, uttrycksfulla ögon och med en röst som har beskrivits som mjuk, trevlig och musikalisk, låter Persern sina enkla behov bli kända: vanliga måltider, en liten lekstund med kattmyntemus eller fjäder och mycket kärlek som de återvänder tiofaldigt. Det här är en katt som inte kommer att klättra i gardinerna, hoppa på dina köksbänkar eller lura ovanpå ditt kylskåp. Hon är nöjd att styra sin domän från golvet eller mer tillgängliga möbler. När du är på jobbet eller är upptagen runt huset, är Persen nöjd med att pryda en stol, soffa eller säng tills du har tid att beundra den och ge katten den uppmärksamhet hon villigt får men aldrig kräver.En perser är som en kattunge hela livet, men leker mer stillsamt än andra raser.

Exotic

Precis som Persern är Exotic mjuk, foglig och tystlåten, men tro inte att den bara är en prydnad för hemmet. Den älskar att leka när hon inte sitter i ett knä eller blir gosad. Exotics har rykte för att vara mer aktiv och nyfiken än sina persiska kusiner, och de är mer lämpade för en aktiv familj. Hanar sägs av vissa vara mjukare och mer tillgivna än honor, som ibland beskrivs som avståndstagande .Exotics njuter av att leka med leksaker så länge du orkar leka med dem, men de kan underhålla sig när deras människor är upptagna eller borta. De följer trogen efter familjemedlemmar och väntar tålmodigt på att uppmärksammas. Exotics hörs sällan, men när de pratar är det med en mjuk, trevlig och musikalisk röst. En Exotics behov är enkla: Regelbundna måltider, lite lektid med en kattmyntemus eller fjädervippa, och mycket kärlek, som den återgäldar många gånger om. Är man ute efter en Perser men tycker daglig pälsvård är jobbigt är det ett utmärkt alternativ.

Brittiskt korthår

#6 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016 Den Brittiska korthåren är mjuk, tystlåten och trivsam, vilket gör den till en utmärkt familjemedlem. Det är en vänlig och godmodig katt om man trivs med att ha lugn och ro omkring sig, Den gillar kärlek, men den är inte en ”jag, jag, jag” typ av katt. Förvänta dig att den kommer att följa dig runt huset under dagen, sätta sig i närheten var du än stannar. Bittiska korthåren har en lugn röst och är en underbar följeslagare. Trots sitt kramgoa ”Nalleutseende” behöver den inte ett knä, även om han älskar att sitta bredvid dig. Då det är en stor katt, är den inte förtjust i att bäras runt. Det här är en katt med en måttlig aktivitetsnivå. Den är energisk som kattunge, men börjar vanligtvis lugna ner sig när den är runt ett år gammal. Mer mogna Brittiska korthår är vanligtvis riktiga ”soffpotatisar”, men vuxna hanar uppträder ibland som knasbollar. När de springer genom huset, kan de låta som en hord elefanter .Brittiska korthår är sällan destruktiva; Deras sätt är de av en brittisk guvernant styrande, inte en fotbollshuligan. De välkomnar gästerna med självsäkerhet.


Lagom katter – Relativt stillsamma men som gärna far runt i lek


Helig birma

#5 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016 Om du gillar teckningen (Färgmönstret) på en siames siamesiska men inte den skrikiaga rösten, kan en Birma vara katten för dig. Han är en tuff, tyst katt som älskar sina människor och följer dem från rum till rum. Förvänta dig att Birman vill vara involverad i vad du gör men var tacksam att han inte är så bossig och lägger sig i som siameserna. Foglig betyder inte att en birma är dum. Birman är en smart katt och självklart nyfiken. Han gillar att utforska sin miljö och har varit känd för åka på biltak. Så det är en bra idé att alltid hålla koll på var den är. Den kommunicerar med en mjuk röst, främst för att påminna om att det kanske är dags för middag eller kanske för lite mys på soffan. Han trivs och kommer att slappna av i dina armar som en luddbäbis.Lagom lugn, lagom lekfull men utan att vara tråkig.
 

Ragdoll

#1 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016. Till skillnad från många katter är Ragdolls kända för att bli ledlösa i armarna hos dem som håller dem. De älskar sina människor, hälsar dem vid dörren, följer dem runt i huset och hoppar in i knät eller gosar i sängen när de får chansen. De lär sig att komma när du ropar på dem eller för att aportera leksaker som kastas . Ordet som oftast används för att beskriva dem är foglig, men det betyder inte att de är inaktiva. De gillar att leka med leksaker och vara med i familjeaktiviteter. Med positiv förstärkning i form av beröm och matbelöningar när de gör något du vill, lär Ragdolls snabbt och lär sig snabbt betteenden som att klösa på klösträd. Med en liten, söt röst påminner de dig om mat eller gos men är inte överdrivet pratig. Ragdolls harett behagligt sätt och är lätta att leva med. Du hittar en Ragdoll på din soffa eller säng, men i allmänhet inte mycket högre än det. Han föredrar att stanna på samma nivå som sina människor i stället för den högsta punkten i ett rum.En kraftig, bastant och mild men samtidigt sällskaplig katt som ibland ses som lite lat.

Norsk skogkatt

#4 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016 Den lugna och vänliga norska skogskatten tycker mycket om sina familjemedlemmar men kräver inte ständig uppmärksamhet och gos. Den är nöjd med att vara i samma rum med människor och kommer att underhålla sig själv om ingen är hemma. Även om den uppskattar mänskligt umgånge kan den vara lite reserverad mot besökare. Även med familjen är det inte mycket till knäkatt, men lite härlikgt kli mellan öronen eller under hakan är alltid välkommet, och den kommer vanligtvis att betala tillbaks med ”panngnugg” eller kindgnid. Skogisen kommunicerar med klassisk skandinavisk återhållsamhet. Hans tysta röst används bara när han behöver något-middag i tid till excempel och höjer rösten bara om den ignoreras. Inte överraskande, är den här stora och atletiska katten är en klättrare. Du kommer ofta att hitta den på den högsta punkten som den kan nå i hemmet, och i motsats till vissa katter har den inga problem med att klättra ner från träd eller andra höjder med huvudet först. Tack vare sitt arv som en vildmarks- och lantkatt, för att inte tala om hans vattentäta päls, har Skogisen inget emot att fiska i en vattenkälla förlite käk. Akvarium- och koi-dammen, se upp! Även om den älskar att vara utomhus, är den oftast nöjd att leva tyst i ett hem. Detta är en smart, oberoende katt som snabbt lär sig och har en uppmärksam natur. Den gillar att leka och trivs med en aktiv familj som älskar den.

Maine coon

#2 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016 Den godmodiga och fina Maine Coon anpassar sig bra till många livsstilar och personligheter. De gillar att vara med människor och har en vana att följa dem runt, men är inte klängig. Den är glad att få uppmärksamhet när det passar dig, men om du är upptagen är Maine Coonen nöjd att bara övervaka det du håller på med. Stäng en dörr framför den och den väntar tålmodigt på att du ska inse ditt meisstag och rätta till felet och släppa in den dig för att inse felet på dina vägar och släppa in den. Det är inte typiskt en knäkatt, men den gillar att vara nära dig. Den behåller också sin skicklighet som en musjagare. Inga gnagare kommer att vara säkra i ett hem där en Maine Coon bor. Även om du inte har några möss för den att jaga, kommer den att hålla sina färdigheter skarpa genom att jaga leksaker och ta tag i dem med sina stora tassar. En Maine Coon njuter också av att hämta och hämtar små bollar och leksaker. Den kan klättra lika bra som vilken katt som helst, men föredrar oftast att stanna kvar på marknivå. Det är där hans jobb är trots allt. Han är också väldigt smart och kommer gärna lära sig tricks eller leka med pusselleksaker som utmanar sin hjärna.
Maine Coons brukar vara bansligt leksugenen bra bit in i vuxenlivet. Särskillt hanar, är visar upp ettknasigt lekfullt beteende. Honor är mer värdiga, men de står inte över en bra jaktlek. Inte särskilt pratig, de gör några förfrågningar i en mjuk kurrigt pip.


Fartiga katter – Som kräver mycket aktivering och motion.


Bengal

#8 Bland Sveriges populäraste kattraser 2016 Som att ha en liten spinnande leopard i famnen, den klättrar gärna
Bengalen är mycket aktiv och mycket intelligent. Detta gör den väldigt rolig men även utmanande. Sammantaget är Bengalen en självsäker, pratsam och vänlig katt som alltid är vaken. Den älskar att leka och han är en whiz på att lära sig tricks. Hans tassar är nästan lika bra som händer. Uttråkade Bengalkatter kan också anta några okonventionella (och lite destruktiva) vanor, bland annat: Slå på och stäng av ljusbrytare, Fiska tätningar ur avlopp och ta ut skivor från din DVD-spelare. Älskar att leka i vatten, Bengalen hoppar därför gärna i badett eller kliver in i duschen med dig. Akvariet och dammfisken kan vara i fara från sina smarta tassar. Den älskar också att klättra och hittas ofta på den högsta punkten som han kan nå i hemmet. Ett stort kattträd eller två är ett måste för detta kattdjur, liksom pusselleksaker som kommer att utmana hans intelligens.Vid de sällsynta tillfällen att han inte svänger på ljuskronor eller simmar i badet kommer den tillgivna bengalen vara glad att sitta i ditt knä. Det är självklart att han kommer att dela din säng. Och ja, han stjäl täcken.

Abessinier

Kanske den som lever livet fullt ut. Han klättrar högre, hoppar längre, spelar hårdare. Ingenting undkommer denna mycket intelligenta och nyfikna katt, en kvalitet som gör livet med honom både oändligt underhållande och ständigt utmanande. Att hålla jämna steg med an Abessinier kräver ett fotarbete som Fred Astaire, en Einsteins hjärna och mycket humor. Du vet aldrig vad den kommer hitta på härnäst, men ta för givet att oavsett vad du gör så kommer din Abessinier vilja undersöka det noga.
Man kan uppleva att en Abessinier aldrig sover. Han är på gång och hoppar upp i fönstret för att titta på fåglar eller ekorrar, hoppa över kylskåpet för att övervaka matlagningen. Det här är en lekfull, envis katt som älskar att vara centrum för uppmärksamhet och kommer att göra allt för att uppnå och behålla den statusen.
Rasen älskar att leka, så planera att göra eller köpa en mängd olika leksaker för att hålla honom upptagen. Pingisbollar, korkar och pussel leksaker. Lär honom att apportera den kommer inte att låta dig sluta. många Abessinier tycker om att köra en kattagility. En kärlek av höjder är typiskt hos Abessinien. Han gillar att vara så hög som möjligt och kommer att uppskatta att ha en eller flera takhöjds kattträd. När de inte är tillgängliga är han helt kapabel att ta sig fram till det översta punkten i vilket rum som helst. Lyckligtvis är han naturligt graciös och har sällan sönder saker om det inte bara är av nyfikenhet. De passar bra in i ett hem där de är älskade och får mycket uppmärksamhet. Är det ingen hemma under dagen är det bäst att ha en lekkamrat, helst en annan Abessinier, som kan matcha i aktivitetsnivå. Om en katt lämnas ensam kan den riva hela huset i sin jakt efter något intressant att göra.

Siames

Kanske är det viktigaste att veta om dessa katter att de är pratsamma, egensinniga och påstridiga. De kommer att berätta för dig vad de tycker, med hög röst, och de förväntar sig att du lysnar och lyder deras råd. Siameskatter är mycket förtjust i sina människor. De tycker om att vara ”hjälpsamma” och följer dig och övervakar allt du gör. När du sitter ner, kommer en siamese vara i ditt knä och på natten kommer han vara i sängen med dig, förmodligen under täcket med huvudet på kudden. Om någon som är pratsam och ständigt lägger sig skulle driva dig till vansinne, skaffa inte en Siames. Å andra sidan, om du gillar att ha någon att prata med hela dagen, kan en siames vara din bästa vän. Var noga med att du har tid att spendera med denna krävande och sociala katt. Siameser gillar inte att vara ensama länge, och om du arbetar under dagen kan det vara smart att få två av dem så att de kan hålla varandra sällskap. Siameserna är mycket intelligenta, smidiga, atletiska och älskar att leka. Aktivera kattens hjärna med pusselleksaker och kroppen spön och bollar som den kan jaga och ett stort katt träd den kan klättra i. Lämna aldrig honom utan någon form av underhållning, eller räkna med att komma hem och upptäcka att han har bestämt att toalettpappret passar bättre på golvet än på rullar och och programerat om din väckarklocka att bara ringa på helger. Välj en Siames om du ser fram emot att spendera tid med och interagera med din katt. Detta är en lojal och kärleksfull katt som kommer att sura och ställa till med hyss om den ges liten eller ingen uppmärksamhet. I det rätta hemmet trivs han dock som fisken i vattnet.

Läs även mer om andra raser på SVERAKS hemsida.

© Kattifnattarna.se. Referera gärna till den här artikeln och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Kattifnattarna.se och helst länkar direkt till denna artikel.