Katt i familjen?

Innan man bestämmer sig för att ta in en katt som familjemedlem finns det saker att tänka på innan man kommer så långt att man bestämmer sig för om det är en raskatt eller huskatt man vill ha.

Har du tid med en katt? De flesta raskatter har avlats med en tanke att de ska vara sociala och vilja umgås med sin tvåbenta familj. De vill inte spendera all sin tid ensamma. Enfrisk katt blir ofta 15 år eller mer.

Har du råd att skaffa en katt? En katt kostar inte bara i inköp, den behöver bra foder, , vattenskålklösbrädor, leksaker, och försäkring. Innekatter behöver kattsand, kattlåda, klosax ,kam, kanske sele och koppel. En utekatt behöver halsband, namnbricka mm. Mat och kattsand behöver fyllas på kontinuerligt. En raskatt kostar till excempel mer att försäkra och det kan skilja från ras till ras. Sen behöver den kastreras, och id-märkas. Vaccinering är en annan återkommande utgift.

Vad gör du när du vill resa bort? En katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen så den får med andra ord aldrig vara utan tillsyn mer än 12 timmar. Du kan alltså inte åka på en weekendresa och lämna katten hemma utan kattvakt. Unga sjuka eller skadade katter ska ses till oftare än så.

Hur bor du? Bor du trångt kanske du inte ska välja en livlig katt. Bor du i lägenhet bör du välja en katt som trivs som innekatt och har du balkong ska den nätas in. Den 19 mars 2008 beslutade Jordbruksverket om nya föreskrifter gällande katter som vistas ute på balkongen. Om balkongen ligger mer än fem meter över marken så ska den vara försedd med ett nät eller liknande som ska hindra katten från att falla ner. Har du tänkt dig en utekatt och det är mycket trafik där du bor kanske katten inte kan gå ut även om det fungerar med ditt boende i övrigt.

Externa länkar
Jordbruksverket